M$ Windows

M$ Windows og Chromebooks

Ajourført d. 3/12-2022 af Leif Lykke Madsen


Jeg er ikke fan af Windows, men da det har en stor udbredelse på PC'er, så tager jeg det med her.


Jeg kender de forskellige udgaver af Windows, og jeg har stadig gamle PC'er hvor forskellige versioner er installeret. Iøvrigt bruger vi Linux. Flere af vores PC'er har dual boot.


 

Oversigt
Windows (95, 98, ME, 2000, XP, VISTA, 7, 8, 10 og 11)


Windows 1, 2 og 3 er ikke længer aktuelle.



Win 95 kom efter Win 3.11, den blev frigivet i 1996. Den kører stadig, men kan ikke bruge de finesser, der er i nyere hardware. Den understøtter f.eks. ikke USB. Kan køre med meget lidt RAM.


Win 98 er lettere moderniseret i forhold til 95, men understøtter heller ikke USB.


Win 98 SE (second edition) understøtter USB.


Win ME (millennium edition) fungerer egentlig, men den manglede drivere til mange typer hardware, derfor blev den ikke så populær.


Win 2000 var samtidig med ME, men var beregnet til firma brug med netværk.
De ovenfor nævnte versioner virker stadigvæk, men jeg vil stærkt fraråde, at man bruger en PC med et af disse, hvis man vil på internettet. Der findes ikke længere antivirus-programmer, der kan beskytte disse, men de kan stadig blive angrebet af vira. Disse gamle PC'er kan stadig bruges til tekstbehandling, regneark, kalender m.m. Det kan også være nyttigt af bruge en gammel PC, hvis man f. eks. har en scanner, printer eller andet, som ikke kan bruges med nye PC'er. Endelig kan man være nødt til at bevare en gammel PC, hvis den har et regnskabsprogram med gamle regnskaber, som man skal kunne genfinde. De gamle PC'er har også diskette-drev, som de nye mangler.


Win XP blev frigivet i oktober 2001 og det afløste både Windows 2000 og Windows ME. XP fik stor udbredelse og kører stadig nogle steder. Win XP er et 32-bit system, men der kom senere versioner til 64 bit. 64 bit CPU'er var dyrere, da de kom frem, men er blevet almindelige fra omkring 2015.  64 bit CPU'er er nødvendige for at udnytte mere end 4GB RAM, og de er også hurtigere.


Win XP er kopi-beskyttet, så man ikke kan lave en kopi af det og installere det på en anden PC. Det gælder også senere udgaver af Windows. Det anbefales at have mindst 128 MByte RAM.


Win VISTA var efterfølgeren til XP. Den blev frigivet ved årsskiftet 2006/07. VISTA var ændret på mange punkter i forhold til XP, derfor var der mange programmer, som havde kørt under Win XP som ikke længere fungerer. VISTA skulle have mere sikkerhed, men brugte også langt mere RAM end XP, man skulle helst have 1 Gbyte RAM. VISTA kom i hele 6 forskellige versioner, Ultimate var den komplette version og de øvrige versioner var beskåret på den ene eller anden måde. VISTA var pre-installeret på mange PC'er, der blev solgt fra 2007 til 2009. VISTA blev upopulær, dels fordi den hele tiden spørger, om man nu er sikker, hvis man vil installere et nyt program eller nogle opdateringer. Og dels fordi den ikke tillader kørsel af programmer, der ikke opfører sig efter reglerne, men ”snyder” sig til at køre hurtigere el. lign.


Win 7 blev frigivet i oktober 2009. Det fungerer stort set som VISTA, men koden er blevet optimeret på en lang række punkter, så der også bliver plads i RAM'en til programmer og data, og så det kører hurtigere. En række programmer, som var med i VISTA, er ikke længere med, f.eks. kalender, Mail, Movie Maker og Photo Gallery.


I Win 7 Pro er der en ”sandkasse”, hvor man kan køre programmer, der ellers ikke virker, fordi de er skrevet til ældre versioner af Windows. Win 7 findes i flere udgaver og i både 32 og 64 bit versioner. Der er også lavet en Serverversion: 2008 R2.


Win 8 efterfølger Win 7. Det fungerer som Win 7, men der er kommet en ny startside med kakler for at gøre det lettere anvendeligt til Smart-telefoner (uden tastatur og mus). Ved at trykke på en af kaklerne kommer man til noget, der ligner det gamle skrivebord. Men det er svært at vende sig til Windows 8, hvis man er vant til at bruge de tidligere Windows versioner. Der er også kommet en serverversion: Server 2012. Som findes i en række forskellige versioner, hvor de mindste er meget billige (måske for ikke at tabe markedsandele til Linux).


Win 8.1 har afløst Win 8. Har man en PC med Win 8 er det gratis at opdatere. Man har trådt et skridt tilbage mod Win 7, der er f.eks. kommet noget, der minder om startknappen på skrivebordet på Win 7 og tidligere versioner, samtidig har man rettet nogle fejl, der var i ver. 8.


Win 10 er 2015 udgaven af Windows. Man har sprunget 9-tallet over. Vi, der har kørt Windows i mange år, skifter aldrig til en ny Windows version inden for det første år. Evt. installerer vi det på en gammel PC, som ikke er på noget netværk, for at prøve det. I løbet af det første år kommer der sikkerheds-opdateringer og nye drivere, som manglede fra starten af. Jeg har hørt og læst om mange, der har fået problemer efter overgang til Win 10. Det har f. eks. været med gamle PC'er, hvor der ikke længere findes drivere til dele af hardwaren. Det kan f.eks. være printer, lyden eller touchpad, der ikke længere virker. Andre PC'er går pludseligt i stå og starter forfra. Der er også programmer, der ikke kan køre under Win 10. På internettet (herunder YouTube) findes et hav af forslag til løsning af de problemer, der kan opstå. Desværre er det dog ikke alle problemer, der kan løses.


MicroSoft bruger en række tricks for at tvinge en opdatering til Win 10 igennem på PC'er med Win 7 og 8(.1). Via en opdatering får du en programfil ind på din PC, den hedder gwx.exe, den er skrivebeskyttet, så du kan ikke bare slette den. Denne fil findes i forskellige versioner, og formålet med dem er at tvinge din PC til at opdatere til Win 10. Hvis du ikke er interesseret i dette, så findes der nogle forskellige gratis programmer, der kan hindre opdatering til Win 10. Du kan finde dem via Google.


Win 11 er 2021 udgaven af Windows. Det er gratis at opdatere fra Windows 10 til Windows 11. Det er dog ikke alle PC'er, der kan opdateres, da det stiller større systemkrav til PC'en. Bl.a. kan Windows 11 kun køre på 64-bit CPU'er.



Chromebooks


Det er bærbare PC'er, der ikke kører med Windows, men med ChromeOS. Man har kunne købe Chromebooks siden 2011. Den korte forklaring: De er beregnet til at være på internettet hele tiden. De starter hurtigt og de henter programmer og opdateringer over internettet. De har kun en lille harddisk, da de gemmer dokumenter og billeder på en Google-server på internettet (Man har sagt i "skyen").


Brugeren har normalt ikke styr på, hvor denne server står. Sommeren 2022 er Datatilsynet vågnet op og har opdaget, at en server kan stå i USA, og dermed overtræder man god data-diciplin/EU-lovgivning.


Chromebooks har været populære på mange kommuneskoler, bl.a. fordi:

1.) De var billige,

2.) Der findes software, der egnede sig til skolerne og

3.) De ikke krævede lokale servere og eksperter på hver skole.


Der er skrevet meget om dette på internettet.

https://www.version2.dk/artikel/kommune-forventer-nyt-chromebook-forbud-forbereder-exit-strategi

På Danmarks Radios hjemmeside er der også skrevet en del om chrombooks i august 2022.


Google skriver selv:

https://www.google.com/intl/da_dk/chromebook/10th-birthday/