Forslag til planer

Miljøforeningen Furesø Agenda 21

arbejder aktivt med høringssvar til Furesø Kommunens mange nye planer, aktuelt 2030-Planen for Grøn omstilling.


Furesø Kommunes nye planer.


Forslag til indsigelser til Furesø kommunes 2030 plan i høring.

Noter fra Mette ang de første fire punkter.

20. januar 2021


Transport


Vi skal støtte den kollektive trafik, frem for flere støjende motorveje og især finde løsninger, så folk let og billigt kan komme fra trafikknudepunkterne til deres arbejdsplads. Det kunne være, at de store arbejdspladser, etablerede eldrevne pendlerbusser, der bringer folk til og fra stationen. Måske er tiden til at udvikle den slags ideer, nu hvor der er status i at være grøn.


Cykelparkering

Vil kommunen bygge tyverisikret cykelparkering ved stationerne ?


Vareforbrug og cirkulær økonomi


Cirkulær økonomi


Cirkulær økonomi er på nuværende stade, også at lade tankerne cirkulere.


Hvad vil man gøre i kommunen for at medarbejderne i den kommunaleforvaltning bliver rustet til at tage beslutninger, der fremmer den cirkulæreøkonomi ?


Grønne indkøb

Kommunen vil bidrage til Cirkulær økonomi ved deres indkøb, men hvordan vil de vælge hvad der er ok og hvad der ikke er ?


Partnerskaber

Hvordan vil man facilitere partnerskaber i kommunen der fremmer Cirkulærøkonomi. F eks for at mindske materialespild i produktionen.


Kompetencecenter

Kunne det tænkes at kommunen opretter et kompetencecenter for cirkulærøkonomi, for at sætte skub i udviklingen og hjælpe virksomhederne, måske især SMV ́erne. Det er dyrt at få konsulentbistand så man kunne tage de første skridt sammen.


Økologi

Økologi er forbundet, men ikke en forudsætning for cirkulær økonomi, så husk at koble økologi og klimatjek på i de sammenhænge det er relevant.


Affald


Repaircafé

Vi burde have et fast, folkenært sted til en repaircafé som inspirationssted. Vi har som borgere brug for aktivt input til den omstilling vi skal i gang med.


Tekstiler

Genbrug af tøj er der god gang i. Genbrug af andre tekstiler og slidt tøj kan man fremme ved gode ideer, håndklæder kan blive til gulvklude og karklude. Slidte lagner og dynebetræk er gode til at dække gulv når man maler og somklude til mange ting. De kan også hækles til tæpper, grydelapper, tasker og mange andre ting.


Genanvendelse af tekstiler i industriel produktion er mere problematisk fordi så meget tekstil er sammensat af både biologiske og tekniske fibre, bogstavelig talt viklet ind i hinanden. Affaldssektoren er ikke klar til at håndtere det endnu og derfor er der vel ikke nogen grund til at presse på for at få gang i sorteringen, men man bør opfordre folk til at tænke over, hvad de køber.


Energi


Vandet i Furesøen er blevet varmere og bliver derfor uklart ! Hvis det er rigtigt, kan man måske udvinde den varme så vandet bliver klart igen. Win win forklima og badegæster.


Energi og bekvemmelighed

Der er meget bekvemmelighed forbundet til vores forbrug af energi, så det er forståeligt at vi ikke har lyst til at ændre tilstand, men vi ved vel efterhånden, at det er vi nødt til.


Kan vi skaffe grøn el nok ?


Vi tager det som en selvfølge, men vi ved det faktisk ikke.

Vi må alle tænke over, om vi kan undvære lidt af vores energi-goder.

Vi kommer også til at acceptere at betale mere for noget af den teknik og for varer, der kan indgå i en cirkulær økonomi, fordi tingene er lavet af bedre råvarer der har længere holdbarhed, men det sparer sig ind i det lange løb.


Venlig hilsen Mette