Hårde hvidevarer

Hårde hvidevarer

Her kan du læse tips til, hvordan du kan få dine gamle ting til at holde længere


Ajourført: 3/12-2022 af Leif Lykke Madsen


I gamle dage kunne man købe reservedele til sit komfur, sin støvsuger osv. hos en el-installatør. Men i dag bliver disse ting solgt i elgiganten, Power, Punkt 1 osv. og det er meget begrænset, hvad de har af reservedele. Men der heldigvis dukket nogle forretninger op på internettet, som sælger reservedele. På deres hjemmesider kan man finde reservedelene udfra model-nummeret på det apparat, som man skal bruge reservedel til. Der er også billeder, så man kan se, om det er den rigtige del, man bestiller.


Induktionskogeplader
Komfurer og kogeplader går normalt sjældent i stykker. Det er noget andet med de nye induktionskoge-plader. De er dyre i indkøb, og mange har oplevet, at de holder helt eller delvist op med at fungere. De er meget mere komplicerede inden i, end de gamle kogeplader. For hver kogezone er der en "radiosender" på et elektronik-modul i bunden af kogeøen. Denne radiosender er lavet af elektronik, som dør ved for høje temperaturer. Derfor er der en lille blæser i elektronik-delen, som sidder på undersiden af kogepladen. I mange køkkener er der en skuffe under kogepladen. Hvis denne skuffe er fyldt med viskestykker eller andet, så kan blæseren ikke cirkulere luften, den bliver for varm og så brænder elektronikken af. Vil du undgå dyre reparationer, så åbner du skuffen nogle cm, når du har gang i flere kogezoner eller når du bruger en zone i længere tid. Du kan med hånden mærke, om der er varmt i skuffen.

De fleste induktions-kogeplader er forsynet med elektronik-moduler fra det tyske firma "E.G.O.". Der er mange forskellige moduler til de forskellige modeller og de koster fra kr. 1.000,- og op efter. Der er typisk 2 ens elektronik-moduler med hver 2 radiosendere + et modul med reguleringer + evt. et display. Oven i modulets pris kommer så montørløn, kørsel osv. Har man forstand på elektronikreparation, så kan man skifte et modul selv, og man kan også skifte sikringer og transistorer på modulerne, så koster det kun et par 100 kr.. Jeg fandt vejledningen til dette på internettet. Enkelte moduler kan man købe som ombytning, så skal man ikke selv svinge loddekolben.


Vaskemaskiner
Man kan købe vaskemaskiner til mange priser fra ca. kr. 1.500,- til kr. 40.000,-. De kan alle sammen vaske, når de er nye, men der er stor forskel på, hvor længe de holder. Det kan opgøres i både tid og antal af vaske. Der er også lidt forskel på hvor meget el, vand og vaskepulver de bruger.
Der er mange forskellige dele i en vaskemaskine, der kan gå i stykker. Nogle dele går i stykker pga. uheld, som maskinen er uden skyld i. F.eks. kan sæbeskuffen gå i stykker, hvis man smækker en dør op i den, mens den er trukket ud. Andre dele går i stykker pga. fejlbetjening. F. eks. overfyldning, metalløsdele (kuglepenne, BH-bøjler osv.) i tøjet, manglende afkalkning eller overdosering af vaskepulver. Visse dele kan ruste op, hvis maskinen står i et rum, der altid er fugtigt. Visse Samsung modeller er lavet, så indvendige dele bliver tæret op.
www.youtube.com/watch?v=QGGhmKknKXo

Endeligt er der dele, der bliver slidt op. Det kan være kul i ”traditionelle” motorer, varmelegemer, remme, slanger osv. Tromlen i frontbetjente maskiner hænger i 2 kuglelejer bagerst i maskinen. Disse lejer bliver også slidt. Hvis man er uheldig og/eller bruger maskinen meget, så holder lejerne kun lige til garantien er udløbet.
I ældre maskiner og i de dyrere maskiner kan lejerne udskiftes. Det er besværlig og kan tage et par timer at skifte dem. Men det er muligt.
I visse nyere vaskemaskiner af bl.a. mærket Siemens, der kan man ikke skifte lejerne, fordi vaskekaret er limet sammen. Man kan skifte hele vaskekar/tromle- arrangementet som én reservedel. Men den er dyr – ca. 2/3 af prisen på en ny tilsvarende vaskemaskine. Den type vaskemaskiner kaldes ”engangs”-vaskemaskiner. De er billige i indkøb, men dyre i det lange løb. Dyrere maskiner som f.eks. Miele er bygget til at holde i mange år og til at kunne repareres, hvis en del er slidt op eller ødelagt. Maskiner til professionel brug f.eks. til fælles-vaskerier er lavet mere slidstærke, og så er de nemmere at reparere. Men de er også meget dyrere i indkøb end husholdningsmaskinerne.


Den obligatoriske advarsel
Alle kan sætte en ny pose eller filter i støvsugeren eller en hylde i køleskabet, men man skal vide, hvad man gør, hvis man vil skifte termostat i køleskabet eller motor i vaskemaskinen.


Danske firmaer:
stoevsugerposen.dk
Sælger ikke kun støvsugerposer, men også tilbehør og reservedele til andre slags hårde hvidevarer


www.batteribyen.dk
Sælger alle slags batterier herunder til mobiltelefoner og bærbare PC'er


www.nettoparts.dk
Har mange forskellige reservedele. På deres side kan man også finde hjælp til fejlsøgning og skift af dele.


www.reservedele.nu
Et firma ved Viborg med mange års erfaring. På deres hjemmeside er der tabeller over fejlkoder for mange forskellige mærker.


www.skiftselv.dk
Et firma i Grenaa med 4.000.0000 varer - siger de selv - Det er lidt svært at finde rundt på deres hjemmeside, bl.a. fordi de har så mange varer. Varene er alle slags fra adapterringe til ølglas. Nogle af reservedelene har tyske navne. De har både originale og uoriginale reservedele (der er billigere).



Tyske firmaer:
www.ersatzteile-24.com
www.ersatzteile-spuelmaschinen.de